Selecteer een pagina

Slangenburgh-Boode – Herfst 2023 – Feest

Uitgave van de Stichting Vrienden van de Slangenburg

Wonen en werken in de Achterhoek is een feestje

Tekst en foto Karin Wensink

“Mam, wat doen wij eigenlijk tussen die stenen?” Een serieuze vraag van een ventje van toen 4 en nu 8, tijdens een wandeling vanuit hun woning nabij het centrum van Den Haag, de wijk in. Het zette zijn ouders, Birgit Verwer en Martin Hoorweg, stevig aan het denken. “Is dit nog wel de plek voor ons?” vroegen ze zich af. Het werd de start van een 3,5-jarige zoektocht naar meer rust en groen.

Verliefd op de Achterhoek

Het gezin, waartoe ook een dochter van 6 behoort, werd verliefd op de Achterhoek en vond vorig jaar zomer een perfecte woon- en werkplek in een woonboerderij aan de Halle-Nijmanweg te Halle. Martin en Birgit, die elkaar kennen van de kunstacademie, kunnen hier hun creatieve maar ook zakelijke ei kwijt en de kinderen hebben alle ruimte om zich te ontwikkelen

Ecologisch tuinontwerp

Verhuizen van een herenhuis met 60 m2 tuin in de Randstad naar een buitenaf-woning met 6.000 m2 omringende grond in de Achterhoek is best een uitdaging. Martin, ook bedrijfskundig onderlegd, met interessante banen in de mediakunst, marketing en de organisatie van tentoonstellingen, volgde een opleiding tot ecologisch tuinontwerper. Hij transformeerde hun tuin in Den Haag van een dorre, doodse, stenen ruimte tot een paradijsje voor mens, plant en dier. Nu ontwerpt hij tuinen met bloemen en planten die afgestemd zijn op de gebruikers. Voor een school resulteerde dat in een eetbare tuin met oog voor de verschillende culturen van de leerlingen en leerkrachten. Ook hier in Halle gaat hij met zijn groene vingers en gedachten aan de slag. “Gebruiken van wat er al is” is een van zijn motto’s. Een stuk beton en verderop wat grind, elementen die de vorige bewoners hebben achtergelaten, toverde hij om tot een bijna mediterrane plek. Stap voor stap, door kennis, bevragen en uitproberen krijgt de grote tuin nu vorm.

Your truth or mine

Birgit is beeldend kunstenaar, werkte vroeger in een museum in Den Haag, doet tentoonstellingen en interieurstyling en ontwerpt installaties die maatschappijkritisch zijn. Ze bevraagt zichzelf en anderen over zaken die haar na aan het hart liggen en stelt ze aan de orde in beeldvorm. In de uitvoering maakt ze voornamelijk gebruik van natuurlijke en authentieke materialen en kringloopspullen. Geïnspireerd door porselein uit China ontwierp Birgit IRENIC VASES, een serie witte vazen met pakkende teksten die haar verlangen naar vrede maar ook de overlevingskracht van mensen symboliseert. De teksten zoals “Heaven is on your right” en “Make nature great again” zijn niet dwingend bedoeld maar nodigen uit tot nadenken.

Kriebelbeestjes

Toen hun zoon op school in IJzevoorde met de klas een project deed over kriebelbeestjes bedacht hij een mooie aanvulling op het thema. In hun tuin heeft imker Lukas Groen een bijenkast met een volk zwarte bijen, een inheemse soort die nog maar 5% van alle honingbijen in Nederland uitmaakt. Hij regelde samen met zijn ouders en school dat de hele klas op excursie kwam in hun tuin. In groepjes gingen ze op onderzoek uit en natuurlijk was er verse honing en ook nog wat lekkers te eten en te drinken.

Wat raakt jullie het meest op deze plek

“De mensen zijn hier pretentieloos”, antwoordt Martin meteen. Birgit verklaart dat nader als: “De mensen zijn hier zo puur en oprecht. En behulpzaam!”, voegt ze er meteen aan toe. “In de Randstad wordt veel gepraat. Hier DOE je gewoon, zonder veel gedoe. In de dagelijkse dingen en de contacten met de mensen ervaar je hier de essentie van het leven. En de combinatie met het prachtige landschap, dat raakt en ontroert me diep. Als ik daaraan denk, barst mijn hart bijna uit elkaar van geluk. Hier te mogen wonen en werken is echt een cadeautje!”

 

Algemeen Dagblad – 20 mei 2022

Journalist Till Behne van het Algemeen Dagblad benaderde ons voor een interview in de Woonrubriek, naar aanleiding van de foto’s op funda.

Op 20 mei 2022 verscheen het onderstaande artikel in de ‘Binnenkijker’-rubriek van het Algemeen Dagblad – Haagse Courant.

klik op deze link om het artikel in PDF te lezen

LINDA. NEVER EVER FIT THE MOULD

De serie van vijf verschillende Irenic vazen, ontstaan uit de samenwerking van Birgit met Cor Unum Ceramics in ‘s-Hertogenbosch, zijn gefeatured in de oktober uitgave van LINDA. magazine (208) in 2021, inclusief foto van Irenic III vaas ‘NEVER EVER FIT THE MOULD’.

Groei & Bloei – mei 2021 – Interview met Martin door Katja Staring

 

VT Wonen – Binnenkijker special – december 2020

reportage van ons huis en studio in Den Haag, fotografie Louis Lemaire en styling Susanne Kennedy